Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

- Υπηρεσίες -

Παθήσεις

Ψυχοθεραπεία

Φαρμακοθεραπεία

Συμβουλευτική Εποπτεία στην Ψυχοθεραπεία

Διαιτολογική και Διατροφολογική Υποστήριξη

Ego Ideal | Ψυχίατροι - Θεσσαλονίκη

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μια τεχνική για την θεραπεία συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Σκοπός είναι η κατανόηση δυσκολιών που υπάρχουν μέσα στο νου και παρεμποδίζουν τη βίωση μιας ικανοποιητικής και “γεμάτης” ζωής. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προσφέρεται στον θεραπευόμενο μια σταθερή, αξιόπιστη και εμπιστευτική σχέση που θα του δώσει την ευκαιρία να είναι όσο περισσότερο γίνεται ειλικρινής και αυθόρμητος αναφορικά με τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και τα όνειρα του. Από την πλευρά του ο θεραπευτής δεν έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο, δεν ασκεί κριτική και ακούει προσεκτικά, με σκοπό να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να σκεφτεί και να κατανοήσει τις εμπειρίες του.

Διερευνώντας συναισθηματικές δυσκολίες και δυσκολίες σχέσεων από το παρελθόν, αλλά και στο παρόν (περιλαμβανομένων των συναισθημάτων για τον θεραπευτή) διευκολύνεται η κατανόηση τους και διευρύνεται η ποικιλία διαθέσιμων λύσεων για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Με αυτό τον τρόπο οι προσωπικές και οι επαγγελματικές σχέσεις μπορεί να γίνουν πιο δημιουργικές και συναισθηματικά “επικερδείς”. Η κυριότερη κριτική που δέχεται η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη και μαγική λύση. Είναι μια αργή και προοδευτική διαδικασία, “επώδυνη”, που απαιτεί δέσμευση από την πλευρά του θεραπευόμενου αλλά και του θεραπευτή αλλά η οποία ανταμοίβει τον θεραπευόμενο με μακρόβια οφέλη.

Πολλοί αναρωτιούνται “δεν είναι καλύτερα να μιλήσω σε κάποιον φίλο μου;”. Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ζεστασιά και η κατανόηση μιας καλής φιλικής σχέσης. Παρόλα αυτά, όταν ο συναισθηματικός πόνος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων υποδεικνύουν ένα πιο βαθύ πρόβλημα, τότε ο δικός σας πόνος, ο θυμός και η σύγχυση μπορεί να είναι πολύ δυσβάσταχτα για έναν φίλο, ή μπορεί να μην είναι σε θέση να τα ακούσει χωρίς να τα κριτικάρει. Ακόμη κι οι καλύτεροι φίλοι θέλουν κάποιες φορές, όπως και να’χει, να ευθυμήσουμε και να μην συζητάμε μαζί τους τα ίδια ζητήματα διαρκώς. Όμως, είναι πιθανό, σε μια τέτοια φάση της ζωής μας να μην πρέπει ή να μην θέλουμε να ευθυμήσουμε και να πρέπει ή να θέλουμε να μιλούμε για τα ίδια ζητήματα μέχρι ότου τα κατανοήσουμε. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο κανείς χρειάζεται τη βοήθεια ενός επαγγελματία.