Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
- Υπηρεσίες -
Παθήσεις
- Διαταραχές Προσωπικότητας
- Προβλήματα Σχέσεων
- Άνοια και Οργανικά Ψυχοσύνδρομα
- Διαταραχή Προσαρμογής και Πένθος
- Διαταραχές Έλεγχου Παρορμήσεων
- Διαταραχές του Κύκλου Ύπνου – Εγρήγορσης
- Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
- Σεξουαλικές Διαταραχές
- Τριχοτιλλομανία
- Διασχιστικές Διαταραχές
- Σωματόμορφες Διαταραχές (ΔΧΗ Μετατροπής – ΔΧΗ Πόνου – Σωματοποίηση)
- Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες – PTSD
- Εξαρτήσεις από Ουσίες
- Κοινωνική Φοβία και Ειδικές Φοβίες
- Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)
- Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
- Διπολική Διαταραχή
- Κατάθλιψη και Δυσθυμία
- Σχιζοφρένεια και Άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές
- Διαταραχή Πανικού Με ή Χωρίς Αγοραφοβία
Ψυχοθεραπεία
Φαρμακοθεραπεία
Συμβουλευτική Εποπτεία στην Ψυχοθεραπεία
Διαιτολογική και Διατροφολογική Υποστήριξη
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη ψυχοσωματική διαταραχή που πλήττει, όλο και πιο συχνά, τους πολίτες των πιο ανεπτυγμένων κοινωνιών: Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) είναι μια κατάσταση που το άτομο βιώνει συνεχές έντονο άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι υπερβολικό άγχος, στεναχώρια και ανησυχία που το άτομο δυσκολεύεται πολύ να ελέγξει. Ανησυχεί υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα της ζωής, όπως η δουλειά, τα οικονομικά, η υγεία των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις του, τα προβλήματα του αυτοκινητού κτλ.
Στον κλοιό του στρες
Πολλά άτομα με ΓΑΔ αναφέρουν ότι είχαν άγχος όλη τους τη ζωή. Αν και πάνω από 50% αναφέρουν ότι η διαταραχή άρχισε στην παιδική τους ηλικία ή στην εφηβεία, η έναρξη μετά τα 20 δεν είναι ασυνήθιστη. Η πορεία είναι χρόνια, αλλά με εξάρσεις και υφέσεις. Το στρες συνήθως επιδεινώνει τη διαταραχή. Μάλιστα όπως έχει αποδειχθεί, η ΓΑΔ είναι συχνότερη στις γυναίκες και υπολογίζεται ότι έχει επιπολασμό ζωής περίπου 5% (3% επιπολασμό έτους). Τα αίτια της περιστρέφονται γύρω από τη σύμπλοκη διαντίδραση ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.
Θεραπεύοντας τα συμπτώματα
Εκτός όμως από τη βαθύτερη κατανόηση των νευροψυχολογικών μηχανισμών του άγχους, είναι σήμερα εξίσου επιτακτική η ανάγκη να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις στρεσογόνους καταστάσεις: Η θεραπευτική προσέγγιση της ΓΑΔ είναι κυρίως ψυχοθεραπευτική. Ανάλογα με τη δεκτικότητα του ατόμου ο θεραπευτής, ψυχίατρος, μπορεί να λειτουργήσει είτε υποστηρικτικά προσφέροντας καθησύχαση και υποστήριξη, είτε αποκαλυπτικά ψυχαναλυτικά απευθυνόμενος σε ασυνείδητες συγκρούσεις που θεωρούνται ότι προκαλούν το άγχος είτε συμπεριφορικά διδάσκοντας τεχνικές χαλάρωσης.